matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Paula:
Prosze o pomoc
W trójkącie prostokątnym kąt α jest kątem ostrym i
2
cosα=
. Wiedząc, że przeciwprostokątna ma
√
5
długość 2
√
5
dm oblicz długości pozostałych boków tego trójkąta.
17 sty 08:39
eekhm:
b
cosα=
c
b
2
=
c
√
5
a c=2
√
5
, to
b
4
=
c
2
√
5
b=4, c=2
√
5
a=
√
(2
√
5
)
2
−4
2
a=
√
20−16
a=2
17 sty 11:07