rozwiaz trojkat po danych bokach i kacie a=3 b=5 alfa=30
14x7tech: rozwiaz trojkat po danych bokach i kacie a=3 b=5 alfa=30
1 lut 18:26
5-latek:

a=3
b=5
c=?
α=30
0
β=? i γ= ?
Z tw. sinusow
| a | | c | | a | | c | | a | | c | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| ={ |
| to c= |
| sinα | | sinγ | | sinα | | sin(180o−(α+β)) | | siinα | | sin(α+β) | |
1 lut 18:40
Eta:
| | 2,5 | | 5 | |
sinβ= |
| = |
| ⇒β≈ ..... odczytaj z tablic |
| | 3 | | 6 | |
γ= 180
o−(30
o+β)
|AD|=
√32−(2,5)2= .................
|AB|=|AD|+|DB|=.......
1 lut 19:28
Jd:
26 paź 16:16
Kara:
17 kwi 22:21
an:

Zadanie jak widać ma dwa rozwiązania.
18 kwi 10:04
Nelcia: Nelcia
29 maj 13:11