parabola
Maciek: Znaleźć zbiór wszystkich parametrów a,b,c ∈R takich, że parabola o równaniu y = ax
2 + bx + c
ma styczna˛o równaniu y = 3x−2 w punkcie o pierwszej współrzednej równej 1.
Wychodzi mi:
| ⎧ | −a+c=−2 | |
| ⎩ | 2a+b=1 | i nie wiem co dalej
|
1 lut 18:08
Maciek: .
1 lut 18:54
Eta:
Równanie stycznej y=3x−2 w punkcie P(1, f(1))
oraz y= f'(1)(x−1)+f(1) = f'(1)x+f(1) −f'(1) ⇒ f'(1)=3 i f(1) −f'(1)= −2
i dokończ.......................
Odp: P(1,1) , a= 1 b= 1 , c= −1 , f(x)= x2+x−1
1 lut 19:35
Maciek: No właśnie z tego mam ten układ:
2a+b=3
−a+c=−2
1 lut 19:53
Maciek: ?
1 lut 21:22
Maciek: ?
2 lut 00:07