Trapez rownoramienny
5-latek:

W trapezie rownoramiennym przekatna jest dwusieczna kąta ostrego a stosunek podstawy
mniejszsej do wiekzsej wynosi 3 : 4
O bliczyc boki trapezu wiedzac ze obwod jego wynosi 52cm
1 lut 18:00
Mila:
podpowiedź : ΔACD− trójkąt równoramienny.
b=c
1 lut 18:25
5-latek: Dobry wieczor

Dlaczego rownoramienny ?( na razie te stosunki mi nie wchodza za bardzo .
1 lut 18:31
Adamm: 5−latek, oznacz kąt BAC, na przykład α
teraz ile wynosi kąt ADC? co z tego wynika?
1 lut 18:33
5-latek: Juz wiem dlaczego rownoramienny
Kat DCA=α i kat DAC=α
Wobec tego Δ ADC jest rownioramienny
To mozemy zapisac ze a+3b= 52
1 lut 18:49
Eta:

13b=52 ⇒ b=4
...................................
1 lut 18:59
5-latek: albo a+3c= 52
Teraz jak mam wykorzystac ten stosunek ?
1 lut 19:00
5-latek: Dobry wieczor

Wpada
Eta 
i po zadaniu
Bardzo dziekuje
1 lut 19:06
Eta:
1 lut 19:09