wyznacz ekstremum funkcji
prodzek: | | x | |
y= |
| wyznacz ekstremum funkcji. Czy całość jest dobrze wyliczona? i Czy trzeba jakiś |
| | x2+1 | |
wykres do tego narysować
| | (x)' (x2+1) − x(x2+1)' | | −x2+1 | |
pochodna y= |
| = |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
m zerowe −x
2+1 = 0 x=1 u x=−1
Brak miejsc zerowych
1 lut 17:11
prodzek: ktoś pomoże?
1 lut 18:27
Kuba1618: Wstawiasz do wzoru miejsca zerowe pochodnej i dostajesz wartości ekstremalne.
f(1)=?
f(−1)=?
2 lut 09:42
Jerzy:
Nic nie musisz rysować. W poleceniu masz tylko zbadać istnienie ekstremów lokalnych.
A więc ustal czy są, a jeśli tak to jakie.
2 lut 09:50