Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba:
siwek: Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej n liczba:
a) n(n
4 − 1) jest podzielna przez 6,
b) n
6 − 2n
4 + n
2 jest podzielna przez 36.
Z góry dziękuje za pomoc
1 lut 16:50
KKrzysiek: indukcją zwykłą bym to zrobił
1 lut 16:52
Adamm: n5−n=n(n+1)(n−1)(n2+1)
ponieważ to iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych to jedna z tych liczb musi być podzielna
przez 2, oraz jedna musi być podzielna przez 3
tak poza tym, liczba ta musi być podzielna przez 30
1 lut 16:54
Alky: n(n4+1)=n(n+1)(n−1) * (n2+1) gdzie n(n+1)(n−1) zawsze podzielne przez 6
1 lut 16:55
Adamm: b) n2(n4−2n2+1)=n2(n2−1)2=n2(n+1)2(n−1)2
podobne rozumowanie do poprzedniego
1 lut 16:56