ciąg rekurencyjny, dowód indukcyjny
Karolcia: Mam problem z zadaniem, zrobiłam kawałek ale w pewnym miejscu się zatrzymałam i nie wiem co
dalej.
Rozwiąż i udowodnij indukcyjnie poprawność rozwiązania równia:
T(n)=2*T(n/2)+n−1 dla n>1, T(n)=0 dla n=1
obliczyłam wzór tego ciągu ale nie wiem co dalej, może ktoś zna jakiś fajny sposób i się nim
podzieli
1 lut 16:13
g: A co to jest T(n/2), np. T(3/2) ?
1 lut 17:24
Karolcia: T(n/2) chodzi o numer ciągu, to jest ciąg rekurencyjny w tym wypadku wygodnie jest policzyć
T(2), T(4), T(8) itd,
właśnie ze względu T(n/2)
1 lut 17:35