1 lut 16:07
1 lut 16:09
Metis: Opuściłem ten jeden wykład i nie wiem o czym mówisz

Możesz pokazać mi na tym przykładzie co się robi, z pełnym opisem bym mógł sobie to przyswoić?
1 lut 16:14
Jack:
Ostatni link zadanie 1:
Nalezy utworzyc plaszczyzne przechodzaca przez 3 punkty
M, P, J
nastepnie policzyc odleglosc punktu od plaszczyzny ze wzoru (teraz nie pamietam jak to szlo)
w kazdym razie ta plaszczyzna :
wyznaczamy wektor MP, nastepnie PJ
i z iloczynu wektorowego tych wektorow mamy wektor normalny plaszczyzny
czyli [A,B,C]
nastepnie podstawiajac wspolrzedne dowolnego punktu
obliczymy D.
Rownanie plaszczyzny to A*x + B*y + C*z + D = 0
gdzie x,y,z to wspolrzedne punktu nalezacego do plaszczyzny
Ostatni link zad. 2
mamy prosta ktorej wektor kierunkowy to [2,−1,1] oraz punkt do niej nalezacy K.
Czyli mamy juz rownanie prostej
Wyznaczamy z punktow MWP plaszczyzne, i liczymy punkt przebicia plaszczyzny z prosta.
Plaszczyzne wyznaczamy jak wczesniej
wektor MW, wektor WP, iloczyn wektorowy tych dwoch da nam wektor normalny plaszczyzny
nastepnie podstawiajac dowolny punkt M,W lub P otrzymujemy rownanie ogolne plaszczyzny
1 lut 16:17
Adamm: tworzysz prostą
r(t)=t*[3; −1; 1]+[5; −8; 1]=[3t+5; −t−8; t+1]
podstawiasz do obu płaszczyzn, masz punkt przecięcia (o ile się przecinają)
liczysz odległość od K do punktu przecięcia
1 lut 16:20
Metis: Dzięki

Potem będę wstawił jeszcze inne zadanka do sprawdzenia, więc jeśli będziesz to rzucaj na nie
okiem
1 lut 16:25
Jack: srodkowy link :
punkty M i W musza nalezec do plaszczyzny.
oraz wiemy, ze przez ta plaszczyzne przechodzi prosta ktorej wektor kierunkowy
to [3,−1,2]
naszym zadaniem jest wyznaczyc plaszczyzne i potem obliczyc odleglosc punktu K
od tej plaszczyzny (jest na to wzor−odleglosc punktu od plaszczyzny, poszukaj w internecie

)
A te plaszczyzne mozemy np. tak :
wyznaczamy wektor MW, mamy juz dany wektor [3,−1,2] zatem z iloczynu wektorowego
tych dwoch wektorow otrzymamy wektor normalny plaszczyzny i potem podstawiajac punkt mamy
plaszczyzne.
1 lut 16:30
Jack: jakbym cos skopal to mowcie smialo
1 lut 16:35
Mila:
9)
l:
2x+y−z+7=0
x−y+3z−2=0
1) Równanie parametryczne prostej: z=t, t∊R
2x+y=−7+t
x−y=2−3t
−−−−−−−−
l:
z=t
| | 2 | | 7 | |
l→=[− |
| , |
| ,1] || [2,−7,−3] |
| | 3 | | 3 | |
========================
2) k
→=[3,−1,1] wektory k i l nie są równoległe
prosta k:
K=(5,−8,1)∊k
x=5+3s
y=−8−s
z=1+s, s∊R
3) sprawdzamy czy proste przecinają się
1+s=t podstawiamy do 1 i 2 równania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
5+3s=−5/3−2/3*(1+s)
−8−s=−11/3+7/3*(1+s)⇔
s=−2 i t=−1
P=(5+3*(−2),−8+2,1−2)=(−1,−6,−1)− punkt przecięcia prostych
| | 5 | | 2 | | 11 | | 7 | |
Wg drugiego wzoru P=(− |
| − |
| *(−1),− |
| + |
| *(−1),−1)=(−1,−6,−1) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
K=(5,−8,1)
|PK|=
√62+22+22=
√44=2
√11
sprawdzajcie rachunki.
1 lut 17:53
Metis: Milu
1 lut 17:55
Mila:

Mleko, kot, kłębek wełny:
M=(1,0,−1)
W=(2,4,−1)
WM
→[−1,−4,0]
w=[−3,−1,2]
n
→[−1,−4,0] x [−3,−1,2]=[−8,2,−11] ||[8,−2,11]
π:
8*(x−2)−2*(y−4)+11*(z+1)=0
8x−2y+11z+3=0
| | |8*3−2*5+11*7+3| | | 94 | |
d(K,π)= |
| = |
| |
| | √82+22+112 | | 3√21 | |
tu też sprawdzajcie rachunki.
1 lut 18:22