c++
Lisa: Napisz program , ktory dla n podanego przez uzytkownika utworzy n elementowa tablice i
wypełni ja wg schematu:
P(0) = 1, P(1) = 1 + 1/2, P(2) = 1 + 1/2 + 1/(2*4) , P(3) = 1 + 1/2 + 1/(2*4) + 1/(2*4*6)
I nie mam pojecia jak te liczby mam zrobic xD w sensie jak one sie powtarzaja , żeby je mozna
bylo zapisac
nie wiem czy ktos rozumie xD ale co powinnam wpisac w miejscu ♠, żeby dzialalo

Ktoś jakies pomysly ?

#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int n;
cout << "Podaj n :"<< endl;
cin >> n;
int *tab = new int [n];
for (int i=0; i < n; i++)
{
tab[i] = ♠;
}
for (int i = 0; i< n; i++)
{
cout << tab[i] << endl;
}
return 0;
}
1 lut 15:42
kriss: widzę że też masz problemy z programowaniem ja akurat w JAVA
1 lut 15:45
Lisa: JAVA chyba jeszcze gorsza xD
1 lut 15:46
kriss: no tak
ciężko jest
gdzie studiujesz
1 lut 16:05
Lisa: na AGH, ale nawet nie najgorzej, byle tylko przetrwac egzaminy

a ty ?
1 lut 16:18
Programista:
#include <iostream>
using namespace std;
int main()
{
int n, temp = 2;
cout << "Podaj n: ";
cin >> n;
double *tablica = new double[n];
tablica[0] = 1.0;
for (int i = 1; i < n; ++i) {
tablica[i] = tablica[i−1] + 1.0/temp;
temp *= (2*i+2);
}
for (int i = 0; i < n; ++i)
cout << tablica[i] << "\n";
}
1 lut 16:27
Lisa: Dziekuje

D
1 lut 16:28