Pochodna
Hejszyszki :
9. Jeżeli f(x) ma w punkcie x=1 maksimum lokalne to:
a) Musi zachodzić f(2)≤f(1)
b) Może zachodzić f(2)≥f(1)
c) f(2)≠f(1)
Prosiłbym o rozwiązanie oraz wyjaśnienie
1 lut 15:40
Jerzy:
Odp: b)
bo a) nie musi oraz c) może f(2) = f(1)
1 lut 15:49
P123H: W jakim przypadku, nie musi zachodzic f2<f1 ?
1 lut 15:55
Jerzy:
Funkcja może mieć drugie maksimum lokalne dla: x = 2
1 lut 15:59
Hejszyszki: 10. Funkcja jest ciągła na przedziale <a,b>, f(a) jest mniejsze od zera, a f(b) większe od
zera, wtedy:
a) na tym przedziale jest punkt spełniający równanie f(x)=0
b) funkcja jest na tym przedziale rosnąca
c) funkcja ma w tym przedziale ekstremum lokalne
A w tym przypadku, prawidlowa odpowiedzia jest tylko a?
1 lut 16:29
Jerzy:
Tak.
1 lut 18:02