Rownoleglobok
5-latek:

W rownolegloboku ABCD obwoed trojkata ABC jest o 7 wiekszy od obwodu trojkata ABD a suma obu
przekatnych wynosi 43 .
Obliczyc przekatne
Zapisalem sobie tak
a+b+f+7= a+b+e
e+f=43
To z tego wynika ze przekatne beda sie roznic o 7
Jak dokonczyc ?
1 lut 15:17
===:
żarty stroisz?
1 lut 15:23
Adamm: f+7=e
e+f=43
masz układ równań, pomyśl co możesz zrobić
wyniki: f=18, e=25
1 lut 15:24
Adamm: teraz tak widzę to równanie: a+b+f+7=a+b+e nie pokrywa się z rysunkiem
1 lut 15:25
Jack: no ale wiadomo ze a = c, b= d
1 lut 15:27
5-latek: Witam

Dlaczego Adamm sie nie pokrywa?
=== nie robie zartow . Najprostszse rzeczy sa najtrudniejszse
1 lut 15:32
Adamm: ponieważ do obwód trójkąta ABC jest większy od ABD
w tym wypadku powinno być a+b+f=a+b+e+7
1 lut 15:33
Adamm: to*
1 lut 15:33
5-latek: No tak . Masz racje
Uklad rozwiaze .
1 lut 15:35
Adamm: nie ważne, to co powiedziałem było bez sensu
rysunek się nie zgadza wymiarami, przekątne powinny być odwrotnie
1 lut 15:35