rozwiaz rownanie
meke: sinxtgx −
√3 = tgx −
√3sinx
moje obliczenia:
sinxtgx − tgx −
√3 +
√3sinx = 0
tgx(sinx −1) +
√3(sinx −1) = 0
(sinx −1)(tgx +
√3) = 0
| | π | |
jednak odpowiedzią jest jedynie x= − |
| +kπ. Co tu nie gra? |
| | 3 | |
1 lut 15:05
Jerzy:
Ze wzgledu na tgx , musi być: cosx ≠ 0
1 lut 15:07
meke: rzeczywiscie, dzieki wielkie
1 lut 15:09
meke: problem z kolejnym rownaniem:
(cosx −sinx)
2 +tgx = 2sin
2x
cos
2x −2sinxcosx +sin
x +tgx = 2sin
2x
1 −2sinxcosx +tgx = 2sin
2x
| −2sinxcos2x +sinx | |
| = 2sin2x −1 |
| cosx | |
−2sinxcos
2x +sinx = 2sin
2xcosx −cosx
−2sinxcosx(cosx +sinx) + (cosx +sinx) = 0
(cosx +sinx)(−sin2x +1) = 0
| | π | | kπ | |
x powinien wynosic |
| + |
| , zle wyznaczam koncowy wynik, czy jest gdzies blad w |
| | 4 | | 2 | |
obliczeniach?
1 lut 17:02