Odleglosc punktu P od prostej l
Kamil: | | ⎧ | x=2 | |
| Znalezc odleglosc punktu P=(0,0,2) od prostej l : | ⎨ | y=2t | . Prosze o pomoc.
|
| | ⎩ | z=2t | |
1 lut 14:50
Jerzy:
Zrzutuj prostokątnie punkt P na prostą (P') potem policz długość wektora PP'
1 lut 14:51
jc:
u = (0,0,2)−(2,0,0)
v = (0,1,1)
d = |uxv| / |v|
1 lut 14:54
Kamil: Obliczylem to tak, ale nie wiem czy w ogole to jest dobrze

P0 = (2,0,0)
v = (2,2,2)
P0*P=(−2,0,2)
P0P x V = (i..j..k..−2,0,2...2,2,2) = (−4,−8,−4)
√42+82+(−4)2 =
√784 = 28 ?
cos w tym jest dobrze?
1 lut 14:56
jc:
√42+82+42 = 4 √1+4+1 ≠ 28, ale może znów coś mylę ?
1 lut 15:06
Kamil: Masz racje, moj blad. Ale ogolnie do tego momentu to jest dobrze czy zle?
1 lut 15:08
Jerzy:
v = [0,2,2]
P(0,0,2)
P'(2,2t,2t)
PP' = [2,2t,2t−2]
PP' o v = 0 + 4t + 4t − 4 = 8t − 4
PP' = [2,1,−1]
|PP'| =
√22 + 12 + (−1)2 =
√6
1 lut 15:20
Kamil: Dzieki za odpowiedz, wszystko rozumiem oprocz jednego. Moglbys mi wyjasnic jak obliczyles PP' o
v ?
1 lut 16:00
Jerzy:
PP' o v to iloczyn skalarny, a skoro wektory mają być prodtopadłe, to musi on byc równy 0.
1 lut 16:02
Kamil: Okej, dzieki rozumiem.
A co jezeli zmienimy troche dane prostej?
| | ⎧ | x=2+2t | |
| p = (0,0,2) l: | ⎨ | y=2t |
|
| | ⎩ | z=2t | |
v=[2,2,2]
P'=(2+2t, 2t, 2t)
PP' = (2+2t, 2t, 2t−2)
i wtedy PP' o v = 12t

1 lut 16:27
Kamil: rozwiaze ktos?
1 lut 16:48
Kk: ?
1 lut 17:49
Mila:
t=0
P'=(2,0,0)
|PP'|=2√2
1 lut 21:58