obliczyc granice ciagu (n--> nieskonczonosci)
rita:
17 sty 00:02
17 sty 00:19
Zośka:
Nawet nie chce się leniom porządnie zadania zapisać.
17 sty 00:25
rita: zośka nie szalej

zadanie jest zapisane poprawnie
17 sty 09:52
rita:
17 sty 13:08
rita: ?
17 sty 15:21
Bogdan:
| | 1 | |
dla n = 1: 3*1 − 2 = 1, |
| |
| | 12 | |
| | 1 + 4 | |
dla n = 2: 3*2 − 2 = 4, |
| |
| | 22 | |
| | 1 + 4 + 7 | |
dla n = 3: 3*3 − 2 = 7, |
| |
| | 32 | |
| | 1 + 4 + 7 + 10 | |
dla n = 4: 3*4 − 2 = 10, |
| |
| | 42 | |
.......
| | 1 + 4 + 7 + 10 + ... + (3n − 2) | |
dla n = n: |
| |
| | n2 | |
W treści zadania jest błędny zapis. W liczniku jest 1 + 4 + 7 + ... (3n − 2),
a nie 1 + 3 + 7 + ... + 3n − 2
W liczniku jest suma wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n): a
1 = 1, r = 3.
Zastosuj wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego.
17 sty 16:24
rita: dziekuje
17 sty 19:25