Funkcja
Maciek: Zbadać ciągłość i różniczkowalność:
| | ⎧ | xsin(1/x), dla x≠0 | |
| f(x)= | ⎩ | 0, dla x=0 |
|
1 lut 13:48
Adamm: lim
x→0xsin(1/x) = 0
zatem jest ciągła
| | cos(1/x) | |
(xsin(1/x))'=sin(1/x)− |
| pochodna na pewno istnieje wszędzie oprócz x=0 |
| | x | |
| | xsin(1/x)−0 | |
limx→0 |
| = limx→0 sin(1/x) a ta granica nie istnieje |
| | x−0 | |
funkcja jest ciągła dla x∊ℛ, różniczkowalna dla x∊ℛ\{0}
1 lut 13:59
g: Funkcja jest ciągła dla x=0, bo ∀ ε>0: |f(ε)−f(0)| ≤ ε
f ' (x) = sin(1/x) − cos(1/x) / x
nie istnieje granica limx→0 f ' (x)
więc pochodna nie istnieje dla x=0.
1 lut 13:59
jc: g, to że nie istnieje granica f'(x) przy x →0, nie oznacza, że funkcja nie jest różniczkowalna
w zerze. Spójrz na podobny przykład.
f(x) = x2 sin (1/x), x ≠ 0, f(0)=0.
Funkcja f jest różniczkowalna w zerze, ale granica
f ' (x) = 2x sin(1/x) − cos(1/x) w zerze nie istnieje.
1 lut 14:19
Maciek: Dzięki za odpowiedzi
1 lut 14:53
g: jc: to w takim razie ile wynosi f ' (0) Twojej funkcji?
| | ε2sin(1/ε) | |
z definicji to by było zero: limε→0 |
| = 0 ale to bardzo dziwne. |
| | ε | |
1 lut 17:37
Adamm: dziwne jest to że funkcja może mieć pochodną która nie jest ciągła?
1 lut 17:41
g: dla mnie to jest dziwne, choć oczywiście niczego tu nie kwestionuję. Dziwność bierze się
z tego że trudno sobie wyobrazić jakąś fizyczną interpretację.
1 lut 18:01
jc:
| | f(h) − f(0) | |
h→0, |
| = h sin(1/h) →0 |
| | h | |
1 lut 18:08