Znaleźć wszystkie pary liczb całkowitych (x, y) spełniające równanie
Andrzej: Znaleźć wszystkie pary liczb całkowitych (x, y) spełniające równanie
x2(y−1) + y2(x−1) = 1
1 lut 13:45
jc:
1 = x2(y−1) + y2(x−1) = (xy−1)(x+y)
Zatem x+y=1 lub x+y=−1.
W pierwszym przypadku xy=2, brak rozwiązań.
W drugim przypadku xy=0, a wtedy x=0, y=−1 lub x=−1, y=0.
1 lut 14:28
jc:
1 = x2(y−1) + y2(x−1) = (xy−1)(x+y)
Zatem x+y=1 lub x+y=−1.
W pierwszym przypadku xy=2, brak rozwiązań.
W drugim przypadku xy=0, a wtedy x=0, y=−1 lub x=−1, y=0.
1 lut 14:29
g: np. (1,2), (2,−5)
jc: x2(y−1) + y2(x−1) ≠ (xy−1)(x+y)
1 lut 14:48
jc: No, faktycznie

Pospieszyłem się.
1 lut 14:59
jc:
Mamy 4 rozwiązania: pary podane przez g.
xy=a, x+y=b
(2+b)a=1+b2
2+b=c, ac = c2 − 4c + 5, c|5, c=±1, ±5
x,y są pierwiastkami równania t2−bt+a=0.
Rozwiązujemy 4 równania. Tylko 2 mają całkowite rozwiązania.
(x,y) = (−5,2), (1,2) + zmiana kolejności.
1 lut 18:00