Jak pokryć kartkę A5?
Zambini: Jaka jest najmniejsza ilość kwadratów którą można pokryć kartkę A5 w taki sposób że żaden
kwadrat nie wystaje poza książkę i że każdy fragment powierzchni przodu okładki jest
przykryty jakimś jednym kwadratem?
1 lut 12:54
Adamm:

odp. 2 (zakładam że kwadraty mogą się pokrywać)
1 lut 13:00
Zambini: no właśnie w treści pisze że nie mogą
1 lut 13:04
Zambini: ktoś pomoże?
1 lut 13:14
Jerzy:
Jaki jest zwiazek pomiędzy kartką, książką i okładką ?
1 lut 13:17
Zambini: wszystko to to samo przyjmijmy że to wszystko to po prostu kartka
1 lut 13:23
Zambini: ale wydaje mi się że najmniej może być 20 kwadratów
1 lut 13:23
Jerzy:
Ja bym to liczył tak:
Kartaka ma wymiary: 148 x 210
Jedynym wspólnym podzielnikiem jest : 2
148 : 2 = 74
210 : 2 = 105
105*74 = ... najmniejsza ilość kwadratów.
1 lut 13:26
DM: Wymiary kartki 148 x 210
148 x 148 −−− 1 kwadrat
zostało: 148 x 62
62 x 62 −−−− 2 kwadraty
zostało: 62 x 24
24x24 −−− 2 kwadraty
zostało: 24 x 14
14x14 − 1 kwadrat
zostało 10 x 14
10 x 10 −−−−− 1 kwadrat
zostało 10 x 4
4x4 −−−−− 2 kwadraty
zostalo 2 x 4
2x2 −−−− 2 kwadraty
w sumie: 11 kwadratów
tak bym to zrobił
1 lut 13:44
Jerzy:
Jasne ... nikt nie powiedział,że kwadraty muszą być jednakowe
1 lut 13:47