trygonometria
Mariusz: trygonometria

proszę o pomoc
sin(−7π/6)*cos(−5π/4)+tg(−5π/3)*ctg(−3π/4)
jak to rozpisać wiem ze
sin (7π/6)= sin(π+π/6)= 1/2 ale nie wiem co robić z tymi minusami i jakie one mają
znaczenie
Proszę o pomoc
16 sty 23:13
justka:
funkcja cosinus jest parzysta , a zatem cosα = cos(−α)
funkcje sinus, tangens i cotangens są nieparzyste , a zatem sin(−α) = −sinα, tg(−α) = −tgα,
ctg(−α) = −ctgα
16 sty 23:18
Mariusz: a po czym rozpoznać parzystośc
?
16 sty 23:21
Mariusz: ?
16 sty 23:28
justka: sin(−7π/6)= −sin(7π/6) = −sin(π+ π/6) = −(−0,5)= 0,5
cos(−5π/4) = cos(5π/4)= cos(π + π/4) = −cos(π/4) = −
√2/2
tg(−5π/3) = −tg(5π/3) = −tg(2π − π/3) = − (−tg(π/3)) =
√3
ctg(−3π/4) = −ctg(π − π/4) = − (−ctg(π/4)) = 1
czyli wartość wyrażenia wynosi:
0,5*(−
√2/2) +
√3 *1 = −
√2/4 +
√3
16 sty 23:29
rita: po tym ze wykres funkcji jest wzgledem osi y symetryczny
16 sty 23:29
justka:
wykres funkcji parzystej jest symetryczny względem osi OY
wykres funkcji nieparzystej jest symetryczny względem punktu (0, 0)
16 sty 23:31
Mariusz: a nie patrzymy na ćwiartke w której sie znajduje ?
16 sty 23:34
justka: to też bierzemy pod uwage
16 sty 23:36
justka: −sin(π +π/6) = ( końcowe ramię leży w III ćwiartce − sinus ujemny ) mamy − (−0,5)
16 sty 23:38
Mariusz: a jak jest z tym tg?
bo mi wyszło −√3 jest w trzeciej ćwiartce czyli jest +
−tg (π/3)
16 sty 23:39
justka: 5π/3 = 300 stopni − IV ćwiartka
16 sty 23:42
Mariusz: a no tak

dzięki wielkie za cierpliwość i wyjaśnienie
16 sty 23:45
justka: drobnostka

fajnie, że mogłam pomóc
16 sty 23:47