Geometria analityczna
Crash: Punkty A(1,2) i B(6,2) są wierzchołkami trójkąta równoramiennego ABC. Punkt C leży na prostej
x=10. Ile wynosi długość boku AC. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś naprowadził mnie jak rozwiązać
to zadanie.
1 lut 12:21
Adamm: musi być albo |AB|=|AC| albo |AB|=|BC|
przy czym można powiedzieć choćby z rysunku że |AB|=|AC| zajść nie może
zatem skoro wiemy że |AB|=|BC| to wyznaczamy stąd punkt C i liczymy |AC|
1 lut 12:26
Jerzy:

Zacząć od poprawienia treści zadania.
1 lut 12:26
Crash: Dzięki za pomoc
1 lut 12:27
Adamm: punkt C nie będzie wyznaczony jednoznacznie (są dwa takie punkty)
1 lut 12:28
Jerzy:
Jakoś nie widzę tego trójkąta.
1 lut 12:29
Adamm: Jerzy ?
1 lut 12:30
Jerzy:
Skoro punkt C leży na prostej: x = 10 , to nie bardzo go widzę.
1 lut 12:33
Adamm: właśnie trzeba go wyznaczyć korzystając z tego że trójkąt jest równoramienny
1 lut 12:35
Jerzy:
Nie wiem.... czy mnie zaćmiło ? Jak punkt C może leżeć na prostej: x = 10 ?
1 lut 12:39
Adamm: wytłumacz
1 lut 12:43
Jerzy:
Popatrz na rysunek .. skoro A i B to dwa wierzchołki ,
to jak C może leżeć na zielonej prostej: x = 10
1 lut 12:46
Adamm: w punkcie (10; 5) lub (10; −1)
współliniowe nie są, sprawdź że odległość od tych punktów do B jest taka sama jak |AB|
1 lut 12:51
Jerzy:
Fakt ...uparłem się,że AB to podstawa
1 lut 12:54