matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna
Crash:
1
Prosta y=
x−2 przecina osie układu współrzędnych w punktach A(0,a) i B(b,0). Oblicz pole
2
i obwód czworokąta ABCD, jeśli C(0,−3a) i D(b/2,0). Proszę o pomoc. Obliczylem długości między bokami i obwód jednak nie wiem jak obliczyć pole tego czworokąta.
1 lut 12:00
Adamm:
policz pole trójkąta BCD oraz ACD
1 lut 12:03
Adamm:
1
tak właściwie to można po prostu z rysunku, P
ACD
=
*2*8=8
2
1
P
BCD
=
*2*6=6
2
stąd pole całkowite wynosi 6+8=14
1 lut 12:07
Crash:
Dzięki za pomoc
1 lut 12:28