matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potęgi
Karol:
Sprowadz do najprostszej postaci
(x
8
* x
3
)
4
x
−
7 * x
−
9
W odpowiedziach jest x do szescdziesiatej a nie może mi tyle wyjść w mianowniku są ujemne potęgi
1 lut 11:18
Adamm:
(x
8
*x
3
)
4
(x
8+3
)
4
x
11*4
=
=
=
x
−7
*x
−9
x
−7−9
x
−16
=x
44
*x
16
=x
60
1 lut 11:20
Karol:
Dzięki
1 lut 11:25