matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Monotoniczność i ekstrema lokalne
Luiza:
Witam Czy ktoś mógłby sprawdzić i ewentualnie poprawić zadanie : Dana jest funkcja:
4x
y=
x
2
+6
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne
4(x
2
+6)−4x(2X)
4x
2
+24−8x
2
−4x
2
+24
y`=
=
=
(x
2
+6)
2
(x
2
+6)
2
(x
2
+6)
2
−4x
2
+24=0 4x
2
=24/4 x
2
=6 x=
√
6
∪ −
√
6
f (x) ↘MIN ↗ MAX ↘ f`(x)= − 0 + 0 − f(x)↘(−
∞
,−
√
6
) ∪ (
√
6
,+
∞
) f (x) ↗ (−
√
6
,
√
6
)
−4
√
6
√
6
4
√
6
√
6
f(−
√
6
)=
=−
f(
√
6
)=
=
12
3
12
3
MIN MAX
1 lut 11:18
Adamm:
może być
1 lut 11:27
Jerzy:
Dobrze ..... wartości ekstremalnych nie musisz wyliczać.
1 lut 11:27
Luiza:
Dzięki wielkie
1 lut 11:28
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick