analiza matematyczna
kropka:
1.Uzasadnij, że funkcja f określona wzorem f(x) = 2x4 − 5x3 + x2 − x − 1 ma w przedziale
(−1;3) co najmniej dwa miejsca zerowe.
2.Uzasadnij, że równanie x(x2 + 12)=6(x2 + 1) ma dokładnie jedno rozwiązanie
1 lut 10:59
Adamm: 1. f(−1)=2+5+1+1−1=8
f(0)=−1
f(2)=32
na mocy tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieją takie c1∊(−1;0) oraz takie c2∊(0;2) że
f(c1)=0 oraz f(c2)=0
2. f(x)=x(x2+12)−6(x2+1)
f(0)=−6
f(1)=1
na mocy tw. Bolzano−Cauchy'ego istnieje taki c∊(0;1) że f(c)=0
1 lut 11:06
Adamm: 2 jest źle, zaraz poprawię
1 lut 11:08
Adamm: 2. f(x)=x(x2+12)−6(x2+1)=x3−6x2+12x−6
f'(x)=3x2−12x+12
f'(x)>0 dla x2−4x+4>0 czyli dla x∊ℛ\{2}
ponieważ funkcja f jest ściśle rosnąca, a f(0)=−6 oraz f(1)=1 to na mocy tw.
Bolzano−Cauchy'ego istnieje taki c∊(0;1) że f(c)=0, z monotoniczności funkcji wiemy
że jest to jedyna taka wartość dla której f(x)=0
1 lut 11:11
kropka: Dziękuję serdecznie, nie znałam tych twierdzeń.
1 lut 11:47