obliczyć granicę: lim x→∞ 2^{1/x}
vwpawlusza: obliczyć granicę: lim x→∞ 21/x
1 lut 10:56
vwpawlusza: obliczyć granicę: lim x→0 21/x
1 lut 10:56
Adamm: limx→0+ 21/x = ∞
2x→0− 21/x = 0
1 lut 10:58
vwpawlusza: o to chodzi, że nie ma podanego czy x zbiega do zera z lewej czy prawej strony
1 lut 11:00
piotr: limx→+∞ 21/x = 2limx→+∞1/x = 20 = 1
limx→0− (21/x) = 2limx→0−(1/x) = 2−∞ = 0
limx→0+ (21/x) = 2limx→0+(1/x) = 2+∞ = +∞
1 lut 11:03
piotr: limx→0− (21/x) ≠ limx→0+ (21/x) ⇒ limx→0 (21/x) nie istnieje
1 lut 11:05
Adamm: jakimś cudem napisałem 2x→0− 21/x = 0
chodziło mi o limx→0− 21/x = 0
1 lut 11:07
vwpawlusza: każdy się może pomylić
1 lut 11:11