Czy przez proste l1 i l2 mozna poprowadzic plaszczyzne
Marta: Czy przez proste l1: {
x=t
y=4t
z=t
}
lt: { x = 1 + s
y = 1 + s
z = 1 + s
}
mozna poprowadzic plaszczyzne?
1 lut 10:51
Adamm: pierwsza prosta r(t)=t*[1; 4; 1], druga l(s)=s*[1; 1; 1]
liczymy [1; 4; 1]x[1; 1; 1] = [3; 0; −3]
(1; 1; 1)∊l zatem
3(x−1)+0(y−1)+(−3)(z−1)=0
3x−3z=0
byłaby naszą szukaną płaszczyzną
oczywiście spełnia pierwszą prostą, podstawiając x=t, y=4t, z=t widzimy że drugą również
odp. można
1 lut 10:58
Marta: Dziekuje za szybka odpowiedz. Czyli 3x−3x=0 to rownanie tej plaszczyzny.
Mam jeszcze jeden przyklad:
| | ⎧ | x=1+t | |
| l1: | ⎨ | y=1+t |
|
| | ⎩ | z=1+2t | |
Sprawdzic czy mozna poprowadzic plaszczyzne, jesli tak to wyznaczyc jej rownanie.
Wychodzi na to, ze pierwsza prosta to [1,1,1] a druga to [2,2,4]
Potem wymnozyc te dwa wektory i potem tylko podstawic pod wzor plaszczyzny?
1 lut 11:27
Adamm: proste są równoległe
zauważ że (1; 1; 1)∊l1 oraz (0; 0; 0)∊l2
teraz mamy [1; 1; 1] jako wektor pomiędzy punktami należącymi do prostych,
oraz [1; 1; 2] jako wektor kierunkowy prostych
[1; 1; 1]x[1; 1; 2] = [1; −1; 0]
płaszczyzna 1*(x−1)+(−1)(y−1)+0(z−1)=0 czyli x−y=0
sprawdzamy bezpośrednio, l1 spełnia (podstaw x=1+t, y=1+t, z=1+2t) oraz
l2 również (x=2s, y=2s) zatem można poprowadzić przez nie płaszczyznę, równanie tej
płaszczyzny to x−y=0
1 lut 11:36
Jerzy:
Tak ... n→ = [2,−2,0] i P(1,1,1)
1 lut 11:36
Jerzy:
Mój n jest zły

przyjąłem v
1 = [1,1,1] zamiast [1,1,2]
1 lut 11:38
Marta: Podobny przyklad do poprzedniego mam nadzieje , ze juz rozumiem jak to robic:
| | ⎧ | x=2+2t | |
| l1: | ⎨ | y=2+2t |
|
| | ⎩ | z=2+4t | |
proste takze sa rownolegle, l1: (2,2,2), l2: (0,0,0)
wektor pomiedzy punktami to [2,2,2] <− nie wiem czy o to chodzi wlasnie
a wektor kierunkowy to [2,2,4]
[2,2,2,] x [2,2,4] = [4,4,0]
i teraz podstawic pod wzor plaszczyzny?
1 lut 12:01
Adamm: tak, wybierasz 2 punkty i bierzesz stąd wektor do twojego iloczynu wektorowego,
potem wybierasz jeden z punktów i układasz z tego równanie płaszczyzny
1 lut 12:06
Marta: czyli 4(x−2)+4(y−2)+0(z−2) = 0
4x−8+4y−8 = 0
4x + 4y − 16 = 0 ?
1 lut 12:10
Adamm: źle policzony iloczyn wektorowy
[4; −4; 0]
wtedy równanie płaszczyzny to x−y=0
1 lut 12:14
Marta: Zapomnialam, o minusie. Dziekuje bardzo za poswiecony czas

A co, jezeli z iloczynu
wektorowego wyjdzie mi [0,0,0]? Nie ma wtedy rownania?
| | ⎧ | x=1+2s | |
| l2: | ⎨ | y=1+2s |
|
| | ⎩ | z=1+2s | |
l1: (0,0,0)
l2: (1,1,1)
wektor pomiedzy pkt: [1,1,1]
wektor kierunkowy [2,2,2]
[1,1,1]x[2,2,2]=[0,0,0]
co wtedy?
1 lut 12:49
Jerzy:
Wzięłąś dwa wektory równoległe .
1 lut 12:51
Adamm: tutaj proste już nie są równoległe
wektory [1; 1; 1] oraz [2; 2; 2] są równoległe dlatego iloczyn jest wektorem zerowym
zwyczajnie policz [1; 3; 1]x[1; 1; 1] tak jak w pierwszym zadaniu
1 lut 12:52
Jerzy:
I zacznijmy od tego ,że te proste nie są równoległe.
1 lut 12:52
Marta: Okej, dziekuje Adamm i Jerzy za pomoc w rozwiazaniu i wytlumaczeniu zadania.
[1,3,1]*[1,1,1]=[2,0,−2]
π: A(x−x0) + B(y−y0) + C(z−z0)
2(x−1) + 0(y−1) −2(z−1) = 0
2x−2 − 2z + 2 = 0
2x−2x = 0
spr.
l1: 2t−2t = 0
l2: 2(1+2s)−2(1+2s) = 0
1 lut 13:19