Całka nieoznaczona
Bartek: Policz całkę nieoznaczoną i podaj jej interpretację geometryczną.
1 lut 09:35
Bartek: * Oznaczoną
1 lut 09:36
Omikron: ∫lnx dx=∫lnx*1 dx=∫lnx*(x)' dx
Przez części teraz.
Geometrycznie będzie to pole obszaru ograniczonego przez y=0, y=lnx, x=1 i x=1/e
1 lut 09:43
Bartek: No dobra ale tam jest modów
1 lut 10:23
Adamm: "ale tam jest modów"
skoro lnx≤0 dla danego przedziału to możemy opuścić moduł ze znakiem −
1 lut 10:26
Omikron: Oj, przepraszam bardzo, moduł nie zauważyłem modułu
1 lut 10:34
Omikron: Ale tak jak Adam napisał tutaj nie ma problemu.
1 lut 10:35
Omikron: W razie czego dzieli się na kilka przedziałów (suma kilku całek oznaczonych by była) i w każdym
odpowiednio zdejmuje się moduł.
1 lut 10:36
Bartek: Czyli po opuszczeniu byłoby −∫ln(x) ?
1 lut 11:05
Adamm: tak −∫1/e1lnxdx
1 lut 11:06
Bartek: A jak wyglądałaby całka i sama interpretacja geometryczna jeśli byłaby od 1/e do e ?
1 lut 14:40
Jerzy:
Dzielisz na dwa obszary: (1/e do 1) (1 do e)
1 lut 14:44
Adamm: ∫1/ee|lnx|dx = ∫1/e1|lnx|dx+∫1e|lnx|dx = −∫1/e1lnxdx+∫1elnxdx
interpretacja geometryczna pozostaje ta sama, jest to pole pod wykresem
funkcji |lnx|
1 lut 14:44
Adamm: od 1/e do e oczywiście
1 lut 14:47