Funkcja wykładnicza
Michał: Dla jakich wartości parametru m dane równanie ma pierwiastek dodatni:
a) 9x = m + 1
b) (√22)x = 2m
c) 2x + 4 = 2m − 1
W pierwszym wypadku jest x > 0, czyli m + 1 > 1, czyli m > 0;
W drugim m = − 12, więc m < 0, aby wynik był dodatni;
Jak rozwiązać podpunkt c) i czy dobrze myślę w dwóch poprzednich?
1 lut 09:15
Jerzy:

a) i b) − dobrze
c) − popatrz na wykresy
1 lut 09:31
Michał: Czy chodzi o to, że punkt przecięcia z osią OY funkcji liniowej wynosi (0;4)? I wtedy szukam
parametru m, dla którego funkcja wykładnicza będzie miała wartość większą od 4. Czyli 2m−1
> 4, i z tego wychodzi m > 3. Zgadza się?
1 lut 09:51
Jerzy:
Popatrz uważnie .. .czy jest możliwym, aby wykres funkcji liniowej przeciął wykres prostej
dla x < 0 ?
1 lut 10:08
Jerzy:
...wykres funkcji wykładniczej przeciął wykres prostej...
1 lut 10:11
Michał: No nie. Ale czy moje rozumowanie powyżej jest właściwe? Znaczy że biorę miejsce w którym
funkcja liniowa przecina OY i porównuję tą wartość do funkcji wykładniczej.
Nie wiem jak poradzić sobie z logarytmami w mianowniku:
Uzasadnij równość:
2 / (log2√23 + 1 / (log49) = 4 log32
Doprowadzam do wspólnego mianownika, ale nie wiem co zrobić z mnożeniem logarytmów.
1 lut 10:16
Jerzy:
Funkcja wykładnicza zawsze bedzie przecinać tą prostą dla x > 0.
Z lewej strony zmień podstawy logarytmów
1 lut 10:23
Adamm: zadanie: dla jakich m istnieje x>0 spełniające równanie
1) funkcja jest rosnąca, x>0 implikuje 9
x>1 czyli m+1>1 stąd m>0
| | √2 | |
2) funkcja malejąca, x>0 implikuje ( |
| )x<1 czyli 2m<1 stąd m<0 |
| | 2 | |
3) x>0 implikuje 2x+4>4, stąd 2
m−1>4 czyli m−1>2, m>3
1 lut 10:25