zadanko
mart: f(x)= (x2+2x−1)e2x+1
f'(x)= 2(2x+2)e2x+1
Mam napisać największą i najmniejszą wartość funkcji w przedziale [−4, √2−1].
Jak mam traktować to e? (jako 2,7 podniesione do odpowiedniej potęgi?) Jak w tym przypadku
obliczyć te wartości?
1 lut 03:18
Jerzy:
Wartość e nas nie interesuje.Musimy sprawdzic czy istnieje ekstremum lokalne w tym przedziale.
Liczymy pochodną.
1 lut 07:55
Jerzy:
A... już masz.To teraz jej miejsca zerowe.
1 lut 07:56
piotr: f'(x)=2e2x+1x(x+3)
1 lut 08:38
piotr: max{ (x2 + 2 x − 1) e2 x + 1 } = 2/e5 w x = −3
min{ (x2 + 2 x − 1) e2 x + 1 } = −e w x = 0
1 lut 08:41