opisz funkcje
Kaśka: Dla funkcji f(x)=2x−2/x+1
a) podaj dziedzinę funkcji
b)oblicz granice
lim f(x), lim f(x) lim f(x) lim f(x)
x→+∞ x→−∞ x→−1− x→−1+
c) zbadaj czy powyższa funkcja ma asymptoty
d)oblicz pierwszą pochodną
e)zbadaj monotoniczność
f)sprawdź, czy funkcja posiada ekstrema
16 sty 22:51
justka: D = R\{−1}
limf(x) = 2 i limf(x)=2; limf(x) = −∞ limf(x)= +∞
x→+∞ x→−∞ x→−1− x→−1+
x = −1 jest asymptotą pionową obustronną
y = 2 jest asymptotą poziomą obustronną
16 sty 22:58
Kaśka: Dzięki, tylko chyba bardziej przydałoby mi się jeszcze wiedzieć jak to się liczy
16 sty 23:02
justka: f'(x) =
2(x+1)−(2x−2)*1(x−1)2
f'(x) =
4(x + 1)2
dla każdego x należącego do dziedziny pochodna funkcji przyjmuje wartości dodatnie , a zatem
funkcja nie posiada ekstremum ( nie jest spełniony warunek konieczny)
funkcja jest rosnąca w przedziałach : (−
∞; −1) oraz (−1; +
∞)
16 sty 23:09
Szymi : y=x2−2x+1
Opisz funkcje i narysuj jej wykres musze wyliczyc a p q w y
12 lut 11:11
Jerzy:
y = (x − 1)2 ... i wszystko jasne
12 lut 11:18