matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Pomoc:
Jak obliczyć granicę ((6/π)arcsint))
(
1
/
(
2
t
−
1
)
przy t→1/2.
1 lut 00:13
piotr:
((6/π)arcsint))
1/(2t−1)
= e
ln((6/π)arcsint)(1/(2t−1)
ln((6/π)arcsint)
lim
t→1/2
=
2t−1
1/(arcsint)*1/
√
1−t
2
6/π*2/
√
3
2
√
3
lim
t→1/2
=
=
2
2
π
lim
t→1/2
((6/π)arcsint))
1/(2t−1)
= e
2
√
3
/π
1 lut 09:17
piotr:
zastosowano regułę l'Hospitala:
f(x)
f'(x)
lim
= lim
g(x)
g'(x)
1 lut 09:19
Pomoc:
Dzięki wielkie
1 lut 13:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick