wykres pochodnej
kropka: Dziedziną funkcji f jest przedział (−3;3). Wykres pochodnej funkcji f przedstawiony jest na
rysunku.
Niech a będzie współczynnikiem kierunkowym stycznej do wykresu funkcji f wystawionej w punkcie
o odciętej x, gdzie x∊(−3;3).Funkcja g przyporządkowuje argumentowi x liczbę 1 gdy a>0, liczbę
−1 gdy a <0 i liczbę 0, gdy a=0. zapisz wzór funkcji g i narysuj jej wykres
Nie umiem rysować więc postaram się opisać: wykres pochodnej funkcji f zaczyna się w −3
| | 2 | |
(otwarty) na wysokości ok 4, maleje do −2 i osiąga tam zero, maleje dalej do − |
| i jest |
| | 3 | |
to minimum równe −1, zaczyna rosnąć, przechodzi przez środek układu współrzędnych, w 1 osiąga
maksimum lokalne równe ok 3, maleje do 2 i osiąga minimum lokalne równe 0, odbija od osi x i
rośnie do −3 (otwarty) równe ok 5.
Kluczowe punkty tego co wyżej: punkty leżące na osi OX: −2, 0, 2;
| | 2 | |
minimum globalne x= − |
| y= −1; maksimum lokalne x=1 y=3; minimum lokalne x=2 y=0 |
| | 3 | |
Proszę chociaż o jakieś wskazówki bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.