Trygonometria
RobinTusk: Witam
Jak mam podany no cosα=−√2/2 to jak z tego obliczyć kat? Chodzi mi głównie co robić gdy mamy
wartość trygonometryczna ujemna bo jak jest dodatnia to wiadomo.
31 sty 23:21
Adam: zakładając że α∊[0;2π)
α=3π/4 lub α=5π/4
31 sty 23:30
Mila:
1) rozwiązujesz równanie: ( możesz w pamięci to zrobić)
| | √2 | | π | | π | |
cosα= |
| ⇔α= |
| +2kπ lub α=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
2)
| | π | | π | |
α= |
| +π+2kπ lub α=− |
| +π+2kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | 5π | | 3π | |
α= |
| +2kπ lub α= |
| +2kπ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
31 sty 23:30
RobinTusk: Ok ale co dalej z tym mam zrobić?
1 lut 00:06
Eta:
Nic
bo takich kątów jest nieskończenie wiele
1 lut 00:09