zadanie optymalizacyjne
Pati18773: W stożek obrotowy o promieniu podstawy R i wysokości H wpisany jest prostopadłościan w ten
sposób że jego podstawa zawarta jest w podstawie stożka a wierzchołki drugiej podstawy należą
do powoerzchni bocznej stożka. Stosunek długości krawędzi prostopadłościanu jest równy 2.
Oblicz długości krawędzi prostopadłościanu o największej objętości.
nie wiem jak uzależnić od siebie dane
31 sty 23:05
g: A o stosunek których krawędzi chodzi − obu w podstawie, czy jednej bocznej?
31 sty 23:15
Pati18773: krawędzi podstawy *
31 sty 23:16
Pati18773: W stożek obrotowy o promieniu podstawy R i wysokości H wpisany jest prostopadłościan w ten
sposób że jego podstawa zawarta jest w podstawie stożka a wierzchołki drugiej podstawy należą
do powoerzchni bocznej stożka. Stosunek długości krawędzi podstawy prostopadłościanu jest
równy 2. Oblicz długości krawędzi prostopadłościanu o największej objętości. − taka treść
zadania.
31 sty 23:17
Pati18773:

zrobiłam tak:
| | 2√5R | |
x2+(2x)2=(2R)2 => x= |
| |
| | 5 | |
ale nie wiem czy to dobrze ?
31 sty 23:21
g: Ale ten prostopadłościan ma się cały zmieścić w stożku, więc R z Twojego obrazka nie może
być tym R z podstawy. Twoje R (niech będzie r) to promień stożka na wysokości h
prostopadłościanu.
| | (H−h)*R | |
V = h*2x*x = h*2*(4/5)*r2 = (8/5)*h*( |
| )2 |
| | H | |
Teraz trzeba znaleźć h maksymalizujące objętość V (pochodna po h = 0, itd.)
Mając h wyznaczysz r, i w końcu x.
31 sty 23:49
Pati18773:

czyli przekrój stożka jest taki ?
OS=H OB=R
OP=h OL=r
1 lut 12:26
g: Tak, z tym że OL=r tylko dla szczególnego przekroju zawierającego przekątną podstawy
równoległoboku.
1 lut 12:31
Pati18773: to jak ta podstawa będzie wyglądać ?
1 lut 12:37
Pati18773: skąd się jeszcze wzieło to V = h*2x*x = h*2*(4/5)*r2
1 lut 12:47
Jerzy:
V − objętość prostopadłościanu: V = 2x*x*h
| | 4 | |
Patrz na Twój rysunek: x2 + 4x2 = 4r2 ⇔ 5x2 = 4r2 ⇔ x2 = |
| r2 |
| | 5 | |
1 lut 13:15
Pati18773: a oki dzięki

tylko nadal nie mogę zrozumieć jak jest z tym r
1 lut 13:19
1 lut 13:31
Pati18773: i już zrozumiałam czemu małe r
1 lut 13:37
Jerzy:
Nie może byc tak, jak narysowałaś. Dolny wierzchołek prostopadłościanu nie może
pokrywać się z okręgiem podstawy. To co narysowałaś, to przekrój stożka na wysokości h
i wtedy Twoje R , to r ( połowa przekatnej podstawy prostopadłościanu ).
1 lut 13:37
1 lut 14:13