Układ równań z parametrem
lepus: Wyznacz wartości parametru m, dla których układ równań { mx+y=2 ma dokładnie jedno
| | 1 | |
rozwiązanie spełniające warunek x≥ |
| {x+4my=4 |
| | y | |
31 sty 22:37
Adamm: W=4m
2−1
W≠0 czyli m≠−1/2, m≠1/2
W
x=8m−4
W
y=4m−2
8(2m+1)≥(2m+1)
2
0≥(2m+1)(2m−7)
m∊(−1/2;1/2)∪(1/2;7/2]
31 sty 22:45
lepus: | | −1−2√2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Tylko że w odpowiedziach mam, że m∊(−∞; |
| > u (− |
| ; |
| ) u ( |
| ; |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
31 sty 22:55
Kuba1618: tam powinno być (2m+1)3≤8(2m+1)
1 lut 10:45
Adamm: no tak
tak jak Kuba1618 mówi
1 lut 10:47