Równanie z parametrem
Kuba : Dla jakich wartości parametru m równanie x2+ m|x|+ 5/7= 0 ma dwa rozwiązania?
Kompletnie nie wiem od czego zacząć, jakie warunki itp. Prosiłbym o pomoc.
31 sty 22:28
Zadanie: Musisz zrobił założenia :
1)Delta > 0
I to właściwie tyle założeń w tym zadaniu .
31 sty 22:32
Zadanie: Liczysz Delte czyli b2 −4ac > 0
I wyliczasz stąd m
31 sty 22:34
Adamm: Δ=0 ∧ x≠0
31 sty 22:35
Adamm: inaczej
Δ>0 ∧ x1*x2<0
Δ=0 ∧ x0≠0
31 sty 22:36
Kuba : @Adamm między tymi dwiema koniunkcjami ma znajdować się alternatywa, zgadza się?
31 sty 22:40
Adamm: poprawka, (Δ>0 ∧ x1x2<0) ∨ (Δ=0 ∧ x0>0)
31 sty 22:40
Kuba : dzięki wielkie spróbuje zaczaić dlaczego akurat takie warunki
31 sty 22:47
Zadanie: A nie wystarczy delta >=0 ?
W końcu mają być dwa rozwiązania , nie muszą być różnych znaków , więc warunek x1x2>0 bez sensu
.
31 sty 22:57
Zadanie: x1x2<0
31 sty 22:57
eldo: Zauważ, że to nie jest zwyczajne równanie kwadratowe, tylko równanie z wartością
bezwzględną. Można równoważnie zapisać:
|x|2 + m|x| +5/7 = 0, (bo x2 = |x|2)
i niech t = |x|
jeśli równanie t2 + mt + 5/7 będzie miało 2 rozwiązania, to równanie z iksem, będzie ich
miało aż 4. Stąd warunek na różne znaki.
31 sty 23:07
Mila:
Adam ma rację. 22:40
31 sty 23:07
Zadanie: Nie zauważyłem wartości bezwzględnej .
31 sty 23:11
eldo: Poprawiam się:
jeśli równanie t2+mt+5/7=0 będzie miało 2 rozwiązania dodatnie ...
31 sty 23:11