Rekurencja ciag informatyka
Bartek : ktos moze mi powiedz czy dobrze zapisalem:
Napisz funkcjie obliczajaca rekurencyjnie dowolny wyraz ciagu okreslonego wzorem:
oraz kazdy kolejny wyraz jest suma dwoch poprzednich
begin
if(n=0)
return(1)
if(n=1)
return(−2)
else
return(a
n−1 + a
n−2 +2)
end
31 sty 22:18
Mariusz:
function ciag(n:longint):longint;
begin
if(n=0) then
ciag:=1
else if(n=1) then
ciag:=−2
else ciag(n−1)+ciag(n−2);
end;
To jest pewien wariant ciągu Fibonacciego
31 sty 22:37
Mariusz:
ciag:=ciag(n−1)+ciag(n−2)
Gdybyś chcał zapisać tę funkcję iteracyjnie to wystarczy jedna pętla np for
31 sty 22:48