Przestrzenie metryczne
Opos: Równanie kuli w przestrzeni metrycznej.
| | |x−y| | |
Wyznacz równanie kuli(s=2,r=3) w przestrzeni metrycznej (N,d), d(x,y)= |
| . |
| | xy | |
Czy ktoś mógłby mi to rozwiązać ?
Za y w d(x,y) podstawiam moje s kuli czyli 2, aby to utworzyło kulę to otrzymane wyrażenie musi
być mniejsze od promienia kuli czyli 3.Otrzymuję :
Czy to już jest koniec ? Rozwiązując dalej otrzymam wartość x, a raczej przedział wartości x.
31 sty 21:39
Opos:
31 sty 22:03
g: wygląda dobrze.
31 sty 22:07
Opos: Czyli nie trzeba tej nierówności rozwiązywać ?
31 sty 22:24
Opos: Mógłby ktoś to potwierdzić jeszcze /
31 sty 22:56
g: To kwestia umowna. Lepiej było by doprowadzić do przedziału wartości x.
Przy okazji − czy określenie (N,d) nie oznacza że x ∊ N ?
31 sty 23:01
Opos: Wydaje mi się, że oznacza, ale pewny nie jestem. Chodzi o to, że strasznie szybko przebrnęliśmy
przez te tematy, a na poprawce wymagania drastycznie się zwiększyły... Z nierówności wychodzi
| | 2 | |
z tego co pamiętam x> |
| , albo coś blisko koło tego. W tedy należy zaokrąglić do x>1, |
| | 7 | |
dobrze rozumiem ?
31 sty 23:03