korzystajac z def granicy ciagu wykazac, ze:
rita:
a.) lim
n→∞(
√n+1−
√n)=0
b.) lim
n→∞(1−
√n)=−
∞
| | 2n+3 | | 2 | |
c.) limn→∞ |
| = |
| |
| | 3n−4 | | 3 | |
16 sty 22:36
17 sty 09:53
rita: >>>>
17 sty 13:08
Edek: w a ib skorzystaj z tego, że
w c i d wystarczy podzielić liczebnik i mianownik przez najwyższy stopień zmiennej w mianowniku
17 sty 15:01
rita: ale ja w tym zadaniu nie mam potrzeby obliczania granicy co ty sugerujesz. musze z definicji
| | 2n−1 | |
wykazac ze granica danego ciagu wynosi tyle. np jak mam ciag |
| =2 i to sie tak |
| | n+1 | |
wykazuje:
| | 2n−1 | |
|an−g|<E(epsilon) czyli | |
| −2|=E i z tego wyliczam "n" i na tym polega to zadanie. |
| | n+1 | |
tylko nie wiem jak to co podalem, te 4 podpunkty, policzyc.....
17 sty 15:20
rita: 
17 sty 19:28