obliczenia procentowe
Kropka: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania

Robotnicy na budowie pracowali powoli i w 90% czasu zrealizowali jedynie 75% planu budowy. O
ile % będą musieli od tego momentu zwiększyć wydajność, aby ukończyć budowę w nowym terminie,
wydłużonym w stosunku do pierwotnych założeń o 15%?
31 sty 20:55
g: Pozostało im jeszcze 10%+15% = 25% czasu pierwotnie zakładanego. Pracy do zrobienia
pozostało 25%. Zatem powinni zacząć pracować z wydajnością 100% pierwotnie zakładanej.
Do tej pory pracowali z wydajnością (75/90)*100 = 83,33%, zatem muszą zwiększyć
wydajność o 16,66 punktów procentowych, lub inaczej − o (16,66/83,33)*100 = 20%.
31 sty 22:58