mógłby ktoś sprawdzić? CIĄGI
Ewa: Wyznacz x tak aby liczby x+4, x
2+4x, 10x+4 były kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego o
wyrazach całkowitych różnych od 0.
Więc skorzystałam z wzoru a
n2=a
n−1*a
n+1
otrzymałam równanie czwartego stopnia x
4+8x
3+6x
2−44x−16=0
znalazłam pierwiastek: x=2
dalej −> x
3+10x
2+26x+8=0
pierwiastek: x=−4
−> x
2+6x+2=0
Δ= 28
jeśli podstawię do wyrazów ciągu x=2 to otrzymam kolejno: 6,12,24,
jeśli x=−4 to 0,32,−26
Czy dobrze jest zrobione to zadanie?
Z góry dziekuję za pomoc i sprawdzenie
Ewa: a no tak, czyli jednak dobrze

zadanie za 5 pkt, rozszerzone, temu też chciałam się upewnić