jakie zastrzeżenia dać do tego zadania?
Iwona: Wyznacz te wartości parametru k dla których nierówność (k−2)x2+(k−2)x+k+1<0 nie ma rozwiązań.
wiem, że jedno to Δ<0, a drugie to Δ>0 i x1+x2<0 (ze wzorów viete'a) to wszystko? dobrze myślę?
31 sty 20:26
===:
zastrzeżenia ... to można mieć do tego co piszesz
31 sty 20:32
Iwona: wiec wytłumacz
31 sty 20:38
===:
1) czy Twoja nierówność jest zawsze kwadratowa
31 sty 20:41
Iwona: dla k=2 nie
31 sty 20:44
Iwona: czyli
[k−2≠0 ∧ Δ<0] ∨ [k−2=0 ∧ b=0 ∧ c≠0]?
2 lut 17:13
yht:
a=(k−2), b=(k−2), c=(k+1)
[a>0 ⋀ Δ≤0] ∨ [a=0 ⋀ b=0 ⋀ c>0]
[a>0 ⋀ Δ≤0] takie warunki powodują że wykres funkcji (k−2)x2+(k−2)x+k+1 leży cały nad osią x
oznacza to że dla takich warunków [a>0 ⋀ Δ≤0] funkcja (k−2)x2+(k−2)x+k+1 dla żadnego x nie
przyjmie wartości <0
a w nierówności w treści zadania jest właśnie <0 dlatego nierówność nie będzie miała rozwiązań
[a=0 ⋀ b=0 ⋀ c>0]
te warunki powodują że funkcja z kwadratowej zdegeneruje się do funkcji stałej, która dla
każdego x przyjmuje jakąś dodatnią wartość np. f(x) = 3.
taka funkcja stała f(x) = 3 nigdy nie przyjmie wartości <0
2 lut 17:36
Iwona: Yht dziękuję za wytłumaczenie

Czyli muszę najpierw określać czy funkcja zawsze jest kwadratowa, a potem ustalać warunki. (y)
2 lut 18:02
===:
musisz w założeniach uwzględnić wszystkie warianty
2 lut 18:11