calka
Johny:
Jak się za to zabrać?
31 sty 19:58
grzest: Podstaw y=x+1.
31 sty 20:02
karty do gry: | x4 | | x4 − 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| x +1 | | x + 1 | | x + 1 | |
31 sty 20:13
Mariusz:
| | x4−1+1 | | x4−1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
Aby skrócić licznik z mianownikiem możesz skorzystać z wzorów skróconego mnożenia
31 sty 20:16
Johny: metody podstawiania probowalem nie działa, co daje ta postać karty do gry
31 sty 20:17
chris: grzest co ty gadasz dodaj 1 i odejmij 1 w liczniku i porozbijaj
31 sty 20:17
Johny: | | 1 | |
to będzie ∫(x−1)(x2+1) dx + ∫ |
| dx? |
| | x+1 | |
31 sty 20:22
karty do gry: Tak.
31 sty 20:26
Johny: Po przemnożeniu nawiasów rozbiłem na pojedyncze całki i otrzymałem dość dziwaczny wynik:
| x3 | | x3 | | x2 | |
| − |
| + |
| −x+ln|x+1|+C |
| 4 | | 3 | | 2 | |
czy dobrą drogą poszedłem dalej
31 sty 20:37
31 sty 20:39
grzest: Metoda podstawienia nie działa? Czyżby? Od kiedy?
y=x+1, dy=dx, x=y−1
| | x4 | | (y−1)4 | | y4−4y3+6y2−4y+1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dy=∫ |
| dy=∫(y3−4y2+6y−4+ |
| )dy= |
| | x+1 | | y | | y | | y | |
| | (x+1)4 | | 4(x+1)3 | |
= |
| − |
| +3(x+1)2−4(x+1)+ln(x+1)+C. |
| | 4 | | 3 | |
31 sty 21:59