W którym punkcie styczna do krzywej o równaniu y=arctanx
anonim1234321: W którym punkcie styczna do krzywej o równaniu y=arctanx jest prostopadla do prostej y=−2x+4
−−−−
Czyli prosta prostopadla ma a=1/2
Policzylem pochodną: f'(x)=1x2+1
zeby policzyc x0 przyrownalem f'(x)=1/2 i wyszlo mi 1 i −1, czy robie to dobrze, i co dalej?
31 sty 19:55
g: dobrze. jak dla mnie to wystarczy. do kompletu mógłbyś policzyć arctan(1) i (−1) żeby mieć
obie współrzędne punktów.
31 sty 23:10
anonim1234321: no wlasnie ale wtedy wychodzi bodajze π/4 i − π/4, wiec wtf
31 sty 23:24