Najmniejsza wartość funkcji
Ania26: Oblicz najmniejszą wartość funkcji f określonej wzorem f(x)= 8/x
2+3x−5
W odpowiedziach jest wynik −11/4
Wiem że aby to obliczyć muszę znać p wierzchołka, który ma 3/4. Ale q w żaden sposób nie
wychodzi mi tak jak w odpowiedziach
Pomocy
31 sty 19:40
karty do gry: | | 9 | | 9 | | 3 | | 29 | |
x2 + 3x − 5 = x2 + 3x + |
| − |
| − 5 = (x + |
| )2 − |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
31 sty 19:46
Ania26: A nie jest tak że pod x podstawia się 3/4?
31 sty 19:52
Ania26: Poza tym Przepraszam źle napisałam zadanie tam jest minus x
Czyli 8/−x2+3x−5
31 sty 19:54
karty do gry: Wiesz skąd wziął się wzór na odcietą i rzędna wierzchołka paraboli ?
h(x) = ax
2 + bx + c
| | −Δ | |
yw = |
| lub yw = g(xw) |
| | 4a | |
g(x) = −x
2 + 3x − 5 , a = −1 , b = 3 , c = −5
| | −32 + 4 * 5 * 1 | | −9 + 20 | | 11 | |
yw = |
| = |
| = − |
| |
| | −4 | | −4 | | 4 | |
31 sty 20:12
Ania26: Dziękuję serdecznie za pomoc! Muszę się jeszcze wiele nauczyć
31 sty 20:37