Wyznaczyc ekstrema i określic przedzialy monotonicznosci
kamil29: Wyznaczyc ekstrema i określic przedzialy monotonicznosci funkcji g(x) = ln(−2x2 +4x+2)
mam problem bo pochodna to 1 / (−2x2 + 4x +2) i nie wiem jak znaleźć te eksterma skoro tutaj
tylko locznik może być równy 0
aha i tak i dziedzina to (1−√2 ; 1+√2)
31 sty 19:22
Kamil: Źle policzona pochodna.
31 sty 19:29
kamil29: to jaka jest pochodna
na wykładzie mam wzrór że pochodna lnx = 1/x dla x>0
31 sty 19:35
karty do gry: Zamiast badać ekstrema funkcji g(x) wystarczy zbadać ekstrema funkcji f(x) = −2x2 + 4x + 2
określonej na przedziale danym przez nierówność −x2 + 4x + 2 > 0
Zastnaów się dlaczego.
31 sty 19:40
piotr: (ln(−2x2 +4x+2))' = [1/(−2x2 +4x+2)]*(−2x2 +4x+2)'
31 sty 19:45
piotr: a taki wzór miałaś na wykładzie:
(f(g(x))' = f'(g(x))*g'(x)
31 sty 19:47
kamil29: ok dzięki
31 sty 19:50