Wzrór:
rafaelllo:
Witam, mam do policzenia φ. Tylko już zgłupiałem i nie wiem jak to obliczyć na kalkulatorze
(ewentualnie kalkulatorze online).
wzór:
φ= −180° ± arcsin(a/b)
mam policzony arcsin z (a/b)
i tak np. arcin(a/b)= 0,282825
i z tego ma wyjsc:φ= −196,205 (tak jest w odpowiedziach)
Proszę o pomoc.
31 sty 19:16
grzest: Przy dodawaniu kątów należy przyjąć te same jednostki.
31 sty 19:38
rafaelllo: Proszę łopatologicznie, bo nijak mi ta odpowiedź nie wychodzi.
31 sty 19:40
grzest: A więc łopatologicznie:
| | 1800 | |
0,282825 rd = 0,282825* |
| ≈16,2050 |
| | π | |
−180−16,205=−196,205
0.
31 sty 19:54