Geometria Analityczna
Zadanie: Znaleźć rzut prostopadły punktu P(1,0,−2) na prostą przechodzącą przez punkty A(1,2,10) ,
B(0,1,5)
Ktoś wie jak zrobić to zadanie
31 sty 19:09
Mila:
1) napisz równanie parametryczne prostej AB
31 sty 19:13
Zadanie: Wyznaczyłem wektor AB i wyszedł [−1,−1,−5]
Jak znaleźć teraz wektor P prostopadły do AB ?
Iloczyn skalarny ?
31 sty 19:19
Zadanie: Równanie parametryczne :
x=−t +1
y=−t +2
z=−5t+10
31 sty 19:21
Zadanie: up
31 sty 19:26
Zadanie: up
31 sty 19:29
Zadanie: up
31 sty 19:40
Mila:
Dobrze. Cierpliwości .Zaraz napiszę dalej.
31 sty 19:58
Mila:
P'(1−t,2−t,10−5t) rzut punktu P na prostą
P=(1,0,−2)
PP'→⊥[−1,−1,−5] , mogłeś dać wektor kierunkowy [1,1,5] bo jest równoległy do [−1,−1,−5]
PP'→=[−t,2−t,12−5t]
[−t,2−t,12−5t] o [−1,−1,−5]=0
znajdź t i oblicz wsp. punktu P'.
|PP'|− szukana odległość
31 sty 20:18
Zadanie: Ok , zrobiłem to tak , wziąłem dowolny punkt , wybrałem C (−3,−2,−10) zastępnie obliczyłem
wektor PC . Podstawiłem do wzoru na rzut wektora i obliczyłem wektor
31 sty 20:18
Mila:
I jaki masz ten rzut?
31 sty 20:21
Zadanie: PP' chyba masz źle
31 sty 20:25
Zadanie: Miałem źle znaki podstawione masz dobrze .
31 sty 20:25
Zadanie: Mam wynik :
P'(1−62/7 , 2 − 62/7 , 10 −62/7 )
31 sty 20:28
Zadanie: Dobrze to porobione ?
31 sty 20:31
Mila:
Dlaczego w mianowniku 7?
31 sty 20:32
Zadanie: bo t =62/7
31 sty 20:32
Zadanie: Napisałem 12−t zamiast 12 −5t jeszcze raz
31 sty 20:34
Zadanie: t=62/27 ?
31 sty 20:36
Mila:
[−t,2−t,12−5t] o [−1,−1,−5]=0⇔
t−2+t−60+25t=0
27t=62
| | 62 | | 62 | | 62 | |
P'=(1− |
| ,2− |
| ,10−5* |
| ) |
| | 27 | | 27 | | 27 | |
wykonaj odejmowania
31 sty 20:38
Mila:
Zaraz podam inny sposób.
31 sty 20:42
Mila:
A(1,2,10) , B(0,1,5)
1) AB
→=[−1,−1,−5] || [1,1,5] wektor kierunkowy prostej AB
k:
x=1+t
y=2+t
z=10+5t
2) Piszemy równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej AB i przechodzącej przez P(1,0,−2) ,
wektor normalny jest równy wektorowi kierunkowemu prostej
π:
n
→=[1,1,5]
1*(x−1)+1*y+5*(z+2)=0
x−1+y+5z+10=0
x+y+5z+9=0
Podstawiamy wsp. (x,y,z) punktów należących do prostej
1+t+2+t+5*(10+5t)+9=0
2t+12+50+25t=0
27t=−62
| | 62 | | 62 | | 62 | |
P'=(1− |
| ,2− |
| ,10−5* |
| ) |
| | 27 | | 27 | | 27 | |
31 sty 21:02
Zadanie: Czyli wyjdą dwa rozwiązania ?
t=62/7
t=−62/7
31 sty 21:17
Mila:
P' wyjdzie taki sam. Przeanalizuj dokładnie.
Wzięłam pod uwagę inny wektor kierunkowy ( przeciwny) i konsekwentnie
wg niego wszystko liczyłam.
Co znowu z tą 7 w mianowniku?.
31 sty 21:42
Zadanie: Wykonałem wszystkie operacje a moja odpowiedź to błąd , oczywiście , że ma być 62/27
Dzięki za łopatologicznie wytłumaczone zadanie .
Pozdrawiam
31 sty 22:22
Mila:
31 sty 22:55