przestrzeń spójna
egzamin: Czy ℛ
2 z metryką rzeką jest przestrzenią spójną ? Wyjaśnij odpowiedź
31 sty 19:08
egzamin: 

?
1 lut 16:10
egzamin: :(
1 lut 18:48
Maslanek: Wydaje mi się, że tak.
Przypuśćmy, że nie jest spójna. Wtedy istnieją niepuste, rozłączne zbiory U, V takie, że U∪V
=R2.
To wtedy U = R2\V jest otwarty i domknięty (jako dopełnienie otwartego).
Stąd U=∅, bo jedynym otwartym, domkniętym, niepustym zbiorem jest R2.
Istotnie, gdy P − domknięty, otwarty, niepusty i powiedzmy x∉P, to istnieje pewne d>0 takie, że
drz(x,P)=d.
Z domkniętości P (i zwartości {x}) mamy, że istnieje ciąg (yn)⊂P taki, że d(x,yn) → d(x, P).
Ciąg (yn) jest więc ograniczony, jego domknięcie też, więc z charakteryzacji zwartości w Rk
mamy, że zawiera podciąg zbieżny do y∊R2.
Z domkniętości P wynika, że y∊P. Natomiast skoro P jest otwarty, to zawiera pewne otoczenie y.
To daje sprzeczność z tym, że y realizuje odległość P od x.
Z dowolności x mamy, że P=R2.
1 lut 21:48
Maslanek: Generalnie to ta domkniętość poniżej nie ma nic do rzeczy:
"Z domkniętości P (i zwartości {x}) mamy, że istnieje ciąg (yn)⊂P taki, że d(x,yn) → d(x, P)."
Powiedzmy, że miałaby w tym, że odległość jest niezerowa (gdy mamy tylko dwa domnięte zbiory,
to może być zerowa − patrz wykresy y=0 i y=1/x).
1 lut 21:54