Całki
Oki: Cześć

Mam oto problem z tymi dwiema całkami:
a) Wynik mam: 2
√x2−9
b) Zatrzymuję się na podstawieniu:
31 sty 18:59
Oki: @UP
31 sty 19:46
piotr: √t2−1 = t −x
31 sty 20:05
Oki: Mógłbyś powiedzieć na jakiej podstawie tak to zrobiłeś? Bo ja zbytnio tego nie rozumiem...
31 sty 21:14
'Leszek: P.Piotr pokazal Ci podstawienie Eulera,popatrz do podrecznika z analizy
matematycznej !
31 sty 21:16
piotr: √t2−1 = u−t
t
2−1 = t
2 − 2tu + u
2
| | u2−1 | | 1 + u2 | | du | |
∫ |
| (u− |
| )−1du = ∫ |
| = ln(u) + C = ln(t+√t2−1) + C |
| | 2u2 | | 2 u | | u | |
31 sty 22:47
Oki: Zajrzałem do podręcznika i otrzymałem taki sam wynik! Dopiero teraz odpisuję

Dzięki bardzo za wskazówki no i wynik do porówniania
31 sty 23:00