Jak wyliczyć dziedzinę logarytmu?
jaga: jaga: (5/2)log2(x−4)+2=log2x jak rozwiązać to rownanie ,b~łagam ja tego nie kumam
16 sty 22:23
justka:
podstawą logarytmu jest 2?
16 sty 22:38
jaga: tak coś mi się poprzestawiałol
17 sty 12:08
ak1: 1. warunki dla logarytmu
podstawa a>0 i a≠1
liczba logarytmowana b>0
liczymy
52log2(x−4)+2=log2x
17 sty 13:08
ak1: za szybko wysłałem liczę dalej
17 sty 13:09
ak1: 52log2(x−4)+2=log2x
log2(x−4)52+log24=log2x
(x−4)52+4=x
√(x−4)5=x−4 |2
(x−4)5=(x−4)2
(x−4)3*(x−4)2=(x−4)2 |: (x−4)2
(x−4)3=0
(x−4)(x−4)(x−4)=0
x=4
D. (4,+∞)
myślę że tak
17 sty 13:27
jaga: mam nadzieję, że tak bo ja sama w życiu bym tego nie zrobiła
dzięki wielkie
17 sty 18:22
rogal: a moim skromnym zdaniem jest błąd , ponieważ można opuszczać logarytm tylko wtedy gdy po obu
stronach znajdują się po jednym logarytmie
17 sty 18:33
jaga: no nie a już miałam nadzieję.....
17 sty 18:43
ak1: Błąd się wkradł tutaj
(x−4)3=0 powinno być (x−4)3=1
x3−12x2+48x−64−1=0
x3−12x2+48x−65=0 |:(x−5)
(x2−7x+13)(x−5)=0
(x2−7x+13) → zawsze dodatnie
x−5=0
x=5
D. (5,+∞)
może ktoś sprawdzić?
17 sty 19:55
jaga: BŁAGAM NIECH KTOŚ TO SPRAWDZI I POWIE CZ JEST TO DOBRZE
17 sty 20:20